čtvrtek 5. února 2015

Triple chocolate cake

První únor je ve znamení oslav, máme totiž s bratrem narozeniny (ano, jsme dvojčata). Narozeninové slavení se samozřejmě neobejde bez dortu, tudíž jsem se rozhodla vyzkoušet nejčokoládovatější bombu. Tento dort jsem chtěla vyzkoušet už několikrát, bohužel, pokaždé nebyla ta správná příležitost, avšak naše narozeniny se zdály být perfektní! Musím říct, že nejsem nijak zdatná v pečení dortů, ale tenhle se vážně povedl a měl obrovský úspěch :)


Ingredience:
Korpus
85 g hladké mouky
40 g kakaa
80 g moučkového cukru

1 vejce
1 lžička instantní kávy
3/4 lžičky prášku do pečiva
1/2 lžičky jedlé sody
60 ml mléka
60 ml vody
3 lžíce oleje


Tmavá čokoládová pěna
200 g tmavé čokolády s vysokým podílem kakaa (já používám 70%)
1/2 lžičky želatiny
1 lžíce vody
350 ml smetany ke šlehání


Světlá čokoládová pěna
200 g bílé čokolády
1 a 1/2 lžičky želatiny
1 a 1/2 lžíce vody
350 ml smetany



Postup:

Korpus

1. Smícháme hladkou mouku, cukr, kakao, prášek do pečiva, instantní kávu, jedlou sodu a sůl. V další misce vyšleháme vejce, olej a mléko. Tekutou směs postupně zašleháváme do sypké směsi, dokud se nevytvoří hladké těsto.

2. Troubu si rozehřejeme na 180°C, těsto nalijeme do formy o průměru 25 cm a dáme péct na 20 minut. 

Tmavá čokoládová pěna

1. Půl lžičky želatiny namočíme v lžíci vody. Do kastrůlku dáme vařit 120 ml smetany, do které přidáme želatinu a na kousky nalámanou čokoládu. Mícháme na mírném plameni, dokud se čokoláda nerozpustí a nevytvoří se hustá čokoládová kaše. Poté odstavíme ze sporáku a dáme vychladit.

2. Zbylou smetanu (230 ml) vyšleháme do šlehačky, kterou přidáme do výborně zchladlé čokoládové směsi. Opatrně promícháme a stěrkou navrstvíme na korpus. Dáme chladit do lednice asi na 3 hodiny.

Bílá čokoládová pěna

1. Želatinu namočíme ve vodě a necháme krátce projít varem. Zalijeme 120 ml smetany a na mírném plameni rozehřejeme spolu s bílou čokoládou. Až se čokoláda zcela rozpustí, sundáme z plotny a necháme chladnout.

2. Ze zbytku smetany (230 ml) vyšleháme šlehačku, kterou spojíme s bílou čokoládovou směsí. Navrstvíme na tmavou čokoládovou vrstvu a dáme do lednice asi na 6 hodin.

Před podáváním posypeme nastrouhanou čokoládou.

Dobrou chuť! 







2 komentáře:

  1. Wow, ten se teda povedl .. moc krásný. Kéž bys mi mohla poslat kousek :-)

    www.cookingwithsusa.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za pochvalu! :) Bohužel, kousek poslat nemohu, ale není ho tak těžké vytvořit, jak by se mohlo na první pohled zdát. Takže ho určitě vyzkoušej. :)

      Vymazat