čtvrtek 6. listopadu 2014

Krémová česnečka

V období podzimních plýskanic, které právě teď panuje, přijdou vhod teplá a vydatná jídla. Tyto parametry přesně splňuje krémová česnečka. Je chutná, vydatná a její přípravu zvládne každý. Tento recept ukazuje, že klasické věci se dají snadno posunout o třídu výš. Polévka je totiž ozvláštněna pečeným česnekem. 




 Ingredience:


5 palic česneku
1,2 l kuřecího vývaru
200 ml smetany (min.31%)
1 cibule
1 pórek
2 lžíce olivového oleje
6 lžic másla
3 lžíce hladké mouky
1 lžíce citronové šťávy
sůl, pepř, muškátový oříšek

Postup:

1. Seřízneme si vršky paliček česneku (asi o 1 cm). Česnek dáme do pekáčku a zakápneme olivovým olejem. Pečeme v troubě 55 minut na 175°C.

2. Česnek si vyndáme z trouby a necháme chvíli vychladnout. Mezitím si nakrájíme bílou část pórku na tenká kolečka a cibuli nasekáme na jemno. Z česneku oddělíme stroužky a ty si vždy zmáčkneme mezi palcem a ukazováčkem, aby se oddělily od slupky. Stroužky si dáme do misky a rozmačkáme vidličkou.

3. V hrnci si rozpustíme máslo, na kterém orestujeme cibuli s pórkem. Když cibule zesklovatí přidáme rozmačkaný česnek. Přisypeme hladkou mouku a za stálého míchání ji necháme zasmahnout.

4. Přilijeme vývar a přivedeme k varu. Zmírníme plamen a necháme polévku 20 minut probublávat.

5. Odstavíme z plotny a tyčovým mixérem polévku rozmixujeme. Zjemníme smetanou a necháme ještě 10 minut provařit.

6. Ochutíme solí, pepřem, kouskem nastrouhaného muškátového oříšku a citronovou šťávou. Podáváme s krutony z bílého pečiva.

Dobrou chuť! 







Žádné komentáře:

Okomentovat