středa 29. října 2014

Fish and Chips

Cestování je důležitou součástí mého života. Jsem typ člověka, který přijede z cesty domů a hned začne plánovat, kam vyrazí příště. Procestovala jsem mnoho zemí, ale mojí srdcovou záležitostí se stala Velká Británie. Miluji tu atmosféru, přírodu, lidi a především Londýn. Do Británie bych mohla jezdit zkrátka pořád. Zavzpomínala jsem na své zážitky a dostala chuť na jídlo, které člověk při návštěvě Británie prostě nemůže vynechat  - Fish and Chips. Neodmyslitelně patří k Británii stejně jako královská rodina, Big Ben, Buckinghamský palác nebo Sherlock Holmes. Není nic lepšího, než si sednout s Fish and Chips do některého londýnského parku a nasávat atmosféru. Pokusím se vám tuto atmosféru navodit i u nás.

Keep calm and cook on! :)


Ingredience: 
700 g filetu z tresky
sůl
rostlinný olej
kukuřičný škrob

Na těstíčko
125 g hladké mouky
1 lžička soli

200 ml piva
50 ml sodovky
1 lžička pepře
2 bílky

Na hranolky
500 g brambor
olivový olej
sůl

Domácí tatarská omáčka
200 ml majonézy
20 g nasekaných kyselých okurek
20 g nasekaných kaparů
10 g šalotky
1 lžíce citronové šťávy
1 lžíce nasekané plocholisté petržele
sůl, pepř

Postup:

1. Jako první si připravíme těstíčko na rybu. V míse smícháme mouku se solí a pepřem. Přiliji pivo, sodovku a sníh ze dvou bílků - těstíčko bude nadlehčenější. Opatrně promícháme a dáme chladit do lednice.

2. Na domácí hranolky si oloupeme brambory, které nakrájíme asi na centimetr široké hranolky. Je důležité, aby všechny hranolky měly podobnou velikost. Hranolky si vložíme do mísy, kterou napustíme studenou vodou.

3. Tatarskou omáčku si připravíme tak, že v misce smícháme majonézu s kapary, okurkami a šalotkou. Přidáme citronovou šťávu a petržel. Dochutíme solí a pepřem.

4. Hranolky si osušíme utěrkou a dáme je na plech vyložený pečícím papírem. Zakápneme olivovým olejem a dáme péct na 220° C cca 30 minut.



5. Filety z tresky si vykostíme, zbavíme kůže a nakrájíme na menší kusy (cca po 150 g). Rozpálíme si olej v pánvi. Každý filet nejprve obalím v kukuřičném škrobu. Filet oklepeme a vložíme do prochladlého těstíčka. Necháme těstíčku trochu okapat a ihned vložíme do rozpáleného oleje, kde smažíme z obou stran dokud není ryba zlatavá. Osmaženou rybu vždy necháme okapat na papírové utěrce a hned podáváme.

Dobrou chuť!









Žádné komentáře:

Okomentovat