neděle 19. října 2014

Selský salát se slaninou a ztraceným vejcem

Když jsem poprvé vyzkoušela tento salát, hned jsem věděla, že bude patřit ke "stálicím" mé kuchyně. Je rychle hotový, nenáročný a sklízí úspěch nejen u žen :). Ztracené vejce je v poslední době velmi oblíbená úprava, ze které má však spoustu lidí zbytečný strach. Až vajíčko rozříznete a do salátu začne pomalu téct žloutek, garantuji vám, že si tento recept velmi oblíbíte.




Ingredience:

250 g salátu dle chuti (polníček, špenát...)
150 g slaniny
1/3 bagety
1 vejce
ocet
olivový olej
máslo
sůl, pepř
tymián

Postup:

1. Salát omyjeme a necháme okapat. Slaninu nakrájíme na proužky a opečeme na pánvi. Bagetu nakrájíme na kostičky, které opečeme na másle.

2. Do malého hrnce nalijeme vodu, do které kápneme trochu octa a přivedeme k varu. Voda musí vařit, ale ne moc, aby nám nerozmetala vajíčko. Když voda začne vařit, uděláme v ní vařečkou jemný vír. Vejce si vyklepneme do misky a vhodíme do vířící se vody. Necháme vařit 2 minuty. Po vyjmutí vajíčko okamžitě dáme do studené vody, aby se vlastním teplem neuvařilo.

3. Salát si ochutíme solí, pepřem a tymiánem. Přidáme slaninu, krutony a trochu olivového oleje. Salát lehce promícháme a naservírujeme na talíř. Navrch posadíme ztracené vejce.

Dobrou chuť!

    Foto: Kateřina Hošková

Žádné komentáře:

Okomentovat