středa 22. října 2014

Buchtičky s vanilkovým krémem

Vzpomínka na dětství. Jediné jídlo, které ve školní jídelně bylo opravdu dobré a na které jsem se vždy těšila. Pokaždé, když byly buchtičky, voněla celá jídelna (což se moc nestávalo) a den byl prostě tak nějak hezčí. Spoustu lidí dělá krém z vanilkového pudingu, což je ta největší chyba, kterou můžete udělat. Protože co je lepší, než vůně čerstvé vanilky? Garantuji vám, že už při přípravě neodoláte a budete muset ochutnávat :) Tak se do toho pojďte pustit a chvíli se zasnít. 
A jaké jídlo připomíná dětství vám? 

Ingredience:
 

Na buchtičky
170 ml mléka
330 g hladké mouky
1 vejce
100 g másla
1/3 kostky droždí

100 g cukru krupice
špetka soli


Na vanilkový krém

250 ml smetany (min. 31%)

100 ml mléka
1 vanilkový lusk
2 žloutky
30 g cukru krupice




Postup:

1. Nejprve si připravíme těsto na buchtičky. Začneme kváskem - do mističky dáme lžičku cukru, droždí a zalijeme dvěma lžícemi vlažného mléka. Necháme 10 minut odpočinout. 


2.Do mísy si nasypeme mouku, cukr, vejce, vlažné mléko, ve kterém předtím rozpustíme máslo a kvásek a přidáme špetku soli. Vypracujeme hladké těsto. Těsto je hotové, když se přestane lepit na stěny mísy. Těsto poprášíme moukou a necháme na teplém místě asi hodinu vykynout. 



3. Z vykynutého těsta si "odtrháváme" malé dílky, ze kterých rukou vytvoříme kuličky. Je důležité, aby všechny kuličky byly podobné velikosti. Předejdeme tak tomu, že by některé pak byly upečené a jiné ještě ne. 

4. Buchtičky klademe do máslem vymazaného pekáčku. Každou ještě ze všech stran pomažeme rozpuštěným máslem, aby se nepřilepily. Pečeme dozlatova (cca 25 minut) na 160° C. Poté vyndáme z trouby a ještě horké buchtičky pomažeme trochou rumu.

5. A teď k vanilkovému krému. Smetanu a mléko si nalijeme do kastrůlku. Rozřízneme vanilkový lusk a nožem vyškrábeme semínka. Semínka a vanilkový lusk přidáme do smetany a přivedeme k varu.

6. Když směs začne vařit, vypneme a necháme chvilku vychladnout. Jakmile je smetana vlažná, vyjmeme lusk a přidáme prošlehané žloutky s cukrem a zašleháme do smetany. 



7. Krém začneme, za stálého míchání, vařit na mírném plameni, dokud krém nezačne houstnout. Ihned po zhoustnutí přestaneme vařit a necháme volně zchladnout. Při chladnutí krém ještě zhoustne, takže je dobré ho občas promíchat.


Dobrou chuť!




Foto: Kateřina Hošková

Žádné komentáře:

Okomentovat