Když se řekne slovo podzim, mnoho lidí si vybaví padající listí. Ve mně slovo podzim evokuje vzpomínku na dýni. V tomto ročním období začínám více jíst maso a mám chuť na vydatné polévky. Neznám lepší, která by se tak hodila k době barevného listí, než dýňovku. Na podzim ji mám na stole skoro každý týden.
Variantu z pečené dýně jsem si zamilovala. Pečená dýně dává polévce výraznější a celkově lepší chuť. Chilli paprička a zázvor jsou dobrým kontrastem k jinak sladké dýni.
Ingredience:
1 středně velká dýně hokaido
1 l zeleninového vývaru
1 cibule
50 ml smetany (min. 31%)
3 stroužky česneku
sůl, pepřmuškátový oříšek
1/2 chilli papričky
zázvor
olivový olej
Postup:
1. Dýni si rozdělíme na čtvrtky, lžíci vydlabeme semínka. Čtvrtky dýně si rozkrájíme měsíčky a spolu s cibulí, rozkrájenou na osminky a oloupanými stroužky česneku dáme na plech, vyložený pečícím papírem. Osolíme, opepříme a zakápneme olivovým olejem. Dáme do trouby na 220° C a pečeme asi 30 minut do změknutí.
2. Upečenou zeleninu si přendáme do hrnce a zalijeme zeleninovým vývarem. Krátce povaříme a směs rozmixujeme tyčovým mixérem. Přidáme smetanu a ještě chvíli provaříme. Dochutím solí, pepřem, muškátovým oříškem, nakrájenou chilli papričkou a trochou zázvoru, který nakrájíme na malé kousíčky.
3. Můžeme podávat s trochou olivového oleje, dýňovými semínky, papričkou nebo kapkou smetany. Záleží na chuti.
Foto: Kateřina Hošková
Žádné komentáře:
Okomentovat